Във Враца е издигнат първият паметник на Христо Ботев

На 27.05.1890 год. във Враца е открит първият паметник на Христо Ботев. Това е и първият скулптурно-архитектурен паметник въобще в Княжество България. Средствата за него са събирани предимно от дарители, въпреки че начинанието се е поддържало и от Стефан Стамболов - в миналото близък другар и съратник на Христо Ботев, а в края на десетилетието министър-председател. Автор на скулптурата е Густав Еберлайн. При моделирането на Ботевата глава той получава известна помощ от младия художник Антон Митев.
 
Първият паметник на Христо Ботев
снимка: lostbulgaria.com

   Първият паметник изобразява Ботев в естествен ръст. В дясната си ръка държи призивно издигната сабя, а в лявата свитък хартия. Разпилените листа в краката му подчертават решението да се премине от думи към дела. Върху постамента на паметника били изписани 190 имена на четници и поборници, и прикрепени твърди барелефи на Давид Тодоров, Мито Цветков и поп Коста Буюклийски, внушителна табела с текст и четири лъвски глави из чиито уста бликала бистра вода.
Металните плочи на паметника са отлети във Виена.
Инициативата за построяването на Ботевия паметник във Враца е на кмета на града Цено Леонкев и председателя на Постоянната комисия Гьошо Антонов.
Паметникът е открит тържествено от княз Фердинанд. Сред гостите са министър-председателят Стефан Стамболов, майката на Ботев, съпругата му Венета и дъщеря му Иванка.
 
Тържественото откриване на паметника
източник: lostbulgaria.com

Паметникът е демонтиран през 1955 г. по решение на тогавашната държавна власт. През 1992 г. е възстановен и отново експониран в градска среда (на пл. Руски). Това трае до 2010 г. Към днешна дата паметника се съхранява и експонира в Историческия музей във Враца до намиране на решение за ново по-подходящо място в града, където да бъде поставен.
_____________________________________________
Статията е част от рубриката
ВРАЦА - 100 причини да се гордеем

Няма коментари:

Публикуване на коментар