Враца е единственият български град с две запазени средновековни кули - Кулата на Мешчиите и Куртпашовата кула

          Кула на Мешчиите                              Куртпашова кула
 
Какво трябва да знаем за двете кули...
 
Кула на Мешчиите

Кулата на Мешчиите е един от символите на Враца. Тя е по-голямата от двете запазени средновековни кули в центъра на града. Намира се в непосредствена близост до административната сграда на Община Враца.
Смята се, че кулата датира от XVI век. Имала е жилищно-отбранителен характер.
Формата ѝ е правилна каменна призма с височина 13,4 метра. Състои се от приземен и три надземни етажа. Приземието е имало складово предназначение, а 3-те етажа са ползвани за жилищни нужди. Кулата на Мешчиите е изградена от ломени камъни, споени с хоросанов разтвор. Дебелината на стените е 1,8 м.
В края на XIX век е била преустроена за часовникова кула. През 2006 година кулата е реконструирана, монтиран е циферблат, както и ново художествено осветление.

_____________________________________________

Куртпашова кула

Куртпашовата кула се намира в югозападния край на централния площад "Христо Ботев", точно през сградата на Историческия музей. Кулата е фортификационно средновековно съоръжение, по подобие на кулите донжон, която се е използвала като укрепено жилище на местен феодал. Тя датира от 17 век, но нейните елементи и начин на строеж сочат приемственост от крепостното строителство на късното българско средновековие. Състои се от подземен, приземен и два допълнителни етажа, които са използвани за живеене.
Със своя оригинален силует, въпреки неголемите си размери (квадрат със страна 5,90 м и височина 11 м), кулата създава впечатление за средновековен замък.
От 2012 г. Курпашовата кула е отворена за посещение. На първия етаж функционира и музеен бутик за продажба на сувенири и копия на музейните експонати.
_____________________________________________
 
Статията е част от рубриката
ВРАЦА - 100 причини да се гордеем

Няма коментари:

Публикуване на коментар