29.10. | „Лизелоте и месец май“ (театрална постановка)
„Лизелоте и месец май“ от Жолт Пожгаи
29.10.2013 г. – вторник
Камерна зала от 19 часа

превод: Нели Димова
режисьор: Венцислав Асенов
сценография и костюми: Маноела Дойчинова
Участват: Жана Рашева и Константин Соколов
*********************************************
Режисьорът Венцислав Асенов се е захванал със сериозната задача да постави заглавие от съвременен унгарски автор, който е един от много продуктивните драматурзи в родината си. Развитието на характерите на сцената се осъществява, благодарение на актьорските превъплъщения на Снежана Рашева и Константин Соколов, които пресъздават действието на творбата „Лизелоте и месец май” от Жолт Пожгаи.
Какво мисли режисьорът Венцислав Асенов в навечерието на премиерата:
„Какво представлява постановката – това ще разберат зрителите като дойдат и я видят, защото, надявам се това е хубаво, ново заглавие. Авторът е един от младите и съвременни драматурзи в Унгария, който е обещал следващия месец да ни гостува и да гледа творбата си”, твърди Асенов
Жолт Пожгаи е популярен филмов и театрален режисьор. Роден е през 1960 г. в Печ, Унгария. Още на 14 години става режисьор на театрална трупа в родния си град и оттогава е свързан с театъра, независимо, че е работил като пощальон, санитар, шофьор… В момента е на Будапещенския Нов театър.
Сред по-известните му творби са: „Хораций”, „Восъчна птица”, „Хлапето”, „Пророчески валс”, „Курвата и чудовището”, „Обичам те, театър” и др.
За жанра на „Лизелоте и месец май” се знае, че той е определен от самият автор, припомня Асенов: „Жанрът е определен от автора като трагикомедия. Основата е върху комедия, но понякога се стига и до сериозни неща. Но се правят и сериозни равномсетки върху нещата от живота…”
„Отношенията между мъжа и жената са в основата на творбата.
От тяхната тъжна и забавна страна, защото когато има представители на двата пола, винаги има стремеж за надиграване, за надхитряне, винаги единият се стреми да прекара другия”, уточнява режисьорът Венцислав Асенов.

НАГРАДИ:
Първа награда за най-добър спектакъл и приз за сценография – Питещ /Румъния/; ІІ награда за женска роля на Жана Рашева и ІІІ награда за мъжка роля на Константин Соколов в НФМТФ`13 – Враца...
 
източник: http://theatre.vratza.eu

Няма коментари:

Публикуване на коментар